Het is belangrijk om de voordelen van zonnepanelen op een rijtje te zetten. Dit om zo de juiste beslissing te nemen voor de toekomst van uw energievoorziening. Hieronder zetten we alle voordelen voor u op een rijtje.

Voordelen zonnepanelen

  1. Lagere energierekening

U kiest voor zonnepanelen, omdat u wil besparen op uw energiekosten. Vanaf het moment dat de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, zal u dat meteen merken aan de meterstanden. De kosten van zonnepanelen zijn eenmalig en hierna kunt u tussen de €550 euro en €700 euro per jaar gaan besparen op de energierekening. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld huishouden in Nederland.

Tevens helpen zonnepanelen u om uzelf beter te beschermen tegen stijgende energiekosten. Ook wanneer de opgewekte energie meer is dan het verbruik krijgt u een vergoeding terug van uw energieleverancier. Dit is wettelijk geregeld.

2. Goed voor het milieu

Een tweede voordeel wat steeds belangrijker wordt is dat zonnepanelen duurzame energie opwekken. U kunt veel CO2-uitstoot besparen doordat er geen CO2 vrij komt tijdens de productie van zonnestroom. Per m2 paneel kan er jaarlijks zo een 60 kilogram aan CO2-uitstoot bespaard worden. Ook maken de zonnepanelen gebruik van de zon als onuitputtelijke bron van zonne-energie. Zonnepanelen zorgen voor een zeer veilige vorm van energie.

Houd er wel rekening mee dat tijdens de productie van de panelen veel energie nodig is en bepaalde zware metalen gebruikt worden. Grote zonnepaneel fabrieken gaan hier goed mee om en zullen dan ook hun best doen om het milieu zo min mogelijk te belasten.

3. Een waardevermeerdering van uw huis

Naast de besparing op uw energiekosten en de vermindering van de CO2-uitstoot zorgen zonnepanelen er ook voor dat de waarde van uw huis omhoog gaat. Duurzame woningen zijn erg in trek op de huizenmarkt.

4. Rendement hoger dan een spaarrekening
Gezien de erg lage rentetarieven is het een feit dat uw spaargeld elk jaar eigenlijk minder waard wordt. Dit omdat de inflatie hoger is dan wat u aan rente van de bank ontvangt (plus alles wat u aan belasting moet betalen boven het rentevrije voet in Box 3). Een zonnepaneelsysteem met 14 panelen heeft een rendement van tussen de 4.5% en 7% per jaar volgens bepaalde bronnen zoals Milieu Centraal en Stichting Zonnestroom Monitoring. De dagen dat een bank zoveel aan rente over spaargeld betaalde ligt natuurlijk erg ver in het verleden.

5. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug
Als u een zonnepaneel systeem koopt verdient het in principe zichzelf altijd terug. Na een terugverdientijd van ongeveer 6 tot 8 jaar zullen de panelen tot het einde van de levensduur zonnestroom opwekken. In de tussentijd is er na ongeveer 10 tot 15 jaar enkel een nieuwe omvormer nodig. Alles na de terugverdientijd kan aangemerkt worden als ‘gratis’ energie.

6. Minder afhankelijk van energieleveranciers
Omdat u zelf in bijna uw volledige stroomverbruik kunt voorzien bent u minder afhankelijk van energieleveranciers en de stroomtarieven die zij berekenen. Dit tarief is veelal afhankelijk van de olieprijzen. Met een zonnepaneel systeem kunt u er dus vanuit gaan dat u tussen de 20 tot 25 jaar op een stabiele manier in een groot deel van uw energiebehoefte kunt voorzien. Houd alleen wel rekening met gezinsuitbreiding zodat u altijd net minder dan uw verbruik aan stroom kunt opwekken.

Bent u na het lezen van alle voordelen die de installatie van zonnepanelen biedt nog steeds enthousiast? Neem hier contact met ons op.