PV installaties zijn in principe niets meer dan een andere benaming voor zonnepanelen. Er is geen verschil tussen een PV paneel en een zonnepaneel. ‘PV panelen’ is een vakterm die vaak wordt gebruikt door specialisten, terwijl ‘zonnepanelen’ een term is die vaker in de volksmond wordt gebruikt. De benaming komt uit de Engelse taal, waar PV een afkorting is voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit.

Hoe werken PV panelen?

PV panelen bestaan uit verschillende zonnecellen die daglicht opvangen en dit omzetten naar stroom. De panelen kunnen dit niet helemaal alleen. De PV installatie zet het licht namelijk om in gelijkstroom, terwijl we wisselstroom nodig hebben. Om deze reden worden PV panelen altijd voorzien van een omvormer, die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.

Er bestaan twee soorten PV systemen:

  • Autonome PV installaties
  • Netgekoppelde PV installaties

Autonome PV installaties

Deze installaties worden niet gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Hierdoor moet de opgewekte zonnestroom direct worden gebruikt of worden opgeslagen in een accu. Deze PV panelen zijn hierdoor vooral geschikt voor kleinere toepassingen, zoals tuinverlichting, verkeerslichten of op een caravan of boot.

Netgekoppelde PV installaties

Een netgekoppeld PV systeem wordt doorgaans gebruikt voor woningen en bedrijven. Deze PV panelen zijn, zoals de naam al aangeeft, gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Als de panelen meer stroom opwekken dan u gebruikt, kunt u deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die u afneemt van uw energieleverancier, dit wordt ook wel salderen genoemd, óf u ontvangt een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.

Naast dat er twee soorten PV systemen bestaan, bestaan er drie soorten panelen:

  • Monokristallijn zonnepanelen
  • Polykristallijn zonnepanelen
  • Dunne film zonnepanelen

Monokristallijn panelen

Monokristallijn zonnepanelen bestaan uit siliciumkristallen. Deze kristallen worden tijdens het uitgebreide productieproces nauwkeurig gepositioneerd, waardoor ze 1 geheel vormen. De monokristallijn panelen bieden hierdoor het hoogste rendement van alle soorten zonnepanelen. Door het uitgebreide productieproces zijn deze zonnepanelen echter ook iets duurder in aanschaf. De monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur en hebben een egale structuur.

Polykristallijn panelen

Net als monokristallijn zonnepanelen, worden ook polykristallijn zonnepanelen gemaakt van silicium. Het productieproces van de polykristallijn zonnepanelen is echter sneller en eenvoudiger, waardoor deze zonnepaneel wat goedkoper is dan de monokristallijn variant. Het rendement van de polykristallijn zonnepanelen ligt lager doordat de kristallen in kriskras richting liggen. De verschillen in prijs en rendement worden echter wel steeds kleiner en in de praktijk zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen dan ook beide prima opties. Houd wel rekening met het verschil in uiterlijk. De polykristallijn zonnepanelen hebben een meer gevarieerde kleur en zijn over het algemeen blauw of paars van kleur.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen bevatten siliciumpoeder in plaats van kristallen. Hierdoor zijn ze buigzaam. Dunne film zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper dan mono- en polykristallijn zonnepanelen, maar bieden ook een lager rendement. Hierdoor kiezen de meeste mensen voor de mono- of polykristallijn zonnepanelen.

Benieuwd naar de voordelen van pv installaties? Op deze pagina hebben we de voordelen voor u op een rijtje gezet.

Kosten van PV panelen

De kosten van PV panelen is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst hebben ze een bepaalde capaciteit die uit wordt gedrukt in Wattpiek. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de capaciteit is, hoe hoger de kosten van PV panelen zijn. Om een idee te krijgen wat die capaciteit betekent is er voor Nederland een stelregel dat 1 Wattpiek over een heel jaar ongeveer 0,9 kilowattuur (kWh) levert. Een PV paneel heeft vandaag de dag een capaciteit tussen 270 en 375 Wattpiek. Het betekent dat er ongeveer 10 tot 14 PV panelen nodig zijn om het verbruik van een gemiddeld huishouden te kunnen opwekken. De kosten voor een gehele installatie met PV panelen liggen over het algemeen tussen € 1,00 en € 1,50 per Wattpiek. Voor een gemiddelde huishouden betekent dit een bedrag van circa € 4.000 tot € 6.000.

In de tabel hieronder ziet u een overzicht van het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik per huishouden, het benodigde aantal Wattpiek en de gemiddelde kosten en baten.

# personen huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh # Wp om te voorzien (kWh / 0,85) # panelen (250 Wp per paneel) Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie) Gem. besparing per jaar
1 2.300 2.700 11 € 5.100 € 527
2 3.400 4.000 16 € 7.600 € 782
3 4.100 4.800 20 € 9.100 € 938
4 4.600 5.400 22 € 10.200 € 1.055
5 5.300 6.200 25 € 11.700 € 1.212
6 5.400 6.350 26 € 12.000 € 1.241

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Neem contact met ons op en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.