Wat is een domoticasysteem?

Domotica is ontwikkeld om ons leven gemakkelijker te maken en wordt daar steeds beter in. Waarschijnlijk gebruikt u nu nog een schakelaar om de verlichting in uw huis of kantoor aan of uit te zetten, de thermostaat te bedienen en de zonwering te laten zakken. Met de technologie van de laatste jaren is het inmiddels ook mogelijk om deze en heel veel andere handelingen te automatiseren. Dit kan via uw telefoon, tablet of een touchscreen aan de muur. Zo kan u op afstand de verlichting en de verwarming aan of uit zetten of het beveiligingssysteem bedienen. Domotica biedt u meer woon- en werkgemak én meer veiligheid.

Belangrijk is wel dat die toepassingen hetzelfde protocol gebruiken om te communiceren, anders kunnen zij elkaar niet begrijpen. Een protocol kan bijvoorbeeld WiFi of Bluetooth zijn, maar ook Z-Wave of Thread. Domotica systemen zijn meestal uniek, omdat je zelf kunt bepalen hoe uitgebreid deze zijn en welke dingen je allemaal wilt kunnen doen.

Wat zijn de voordelen van zo'n automatiseringssysteem als domotica?
  1. Gemak en wooncomfort

U kunt uw gehele huis overzien en bedienen via een eenvoudig controlepaneel. Daarbij heeft u geen ‘gedoe’ met kabels, aansluitingen en losse afstandsbedieningen. Vanuit uw luie stoel kunt u met één druk op de knop de sfeer in huis aanpassen, ideaal toch?

2. Energie en geld besparen

Een ander voordeel van domotica is dat ze interessante besparingen kunnen opleveren. Zo kan je bijvoorbeeld al je elektrische toestellen in één keer uitschakelen en sluipverbruik voorkomen. Of de wasmachine treedt pas in werking wanneer het nachttarief actief is.

3. Veiligheid

Door een alarmsysteem te laten automatiseren ben je extra goed beveiligd. Ook wanneer je niet thuis bent, kan dit systeem je aanwezigheid veinzen door lichten of de televisie in te schakelen op dezelfde momenten als gewoonlijk.

4. Eenvoudige installatie

Domotica kan relatief snel geïnstalleerd worden.

TTN B.V. heeft veel ervaring met dit soort systemen en weet als geen ander dat geen installatie hetzelfde is. Onze elektriciens zorgen met genoegen voor een vakkundige installatie.

Bent u geïnteresseerd in automatisering in en rond uw huis? Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden met u te bespreken. Neem hier contact met ons op.